maanantai 26. helmikuuta 2007

Pulau Banding

Pulau Banding eli Banding Island sijaitsee Keskella Malesian vuoristoja maan pohjoisosassa lahella Thaimaan rajaa.Taalla vietimme viikonlopun rauhallisissa merkeissa. Jarvesta Pohjoiseen on Royal Belumin viidakko, josta Fadhil meille jo oli kertonutkin. Royal Belum sijaitsee Thaimaan vastaisella rajalla, joten lupien saamiseen sinne menee aikansa. Etelaisella puolen sijaitsevaan Lover Belumiin sitavastoin voi helpommin tehda tutustumisretkia. Banding Island resort on keskittynyt kalastusmatkailijoiden majoittamiseen. Myytavana oli suomalaisittain kohtuuhintaisia paketteja pyydystamaan jarven suuria kaloja, kuten Great Snakeheadia (Toman) tai yli 50 kiloiseksi kasvavaa Malesian Mahseeria. Toisen naista (en muista kumpi) sanotaan joskus napostelevan varomattomia apinoita jarven rannoilta. Malesian jarvissa kalavalikoima on muuten erittain suuri, n. 300 lajia, joten kaikkien opiskelu saattaa olla hikinen urakka.


Paikka on siis hieno, hotelli hyva ja kaikki muutkin puitteet ok. Kuitenkin jotain on pielessa, silla jotta voisi kalastaa, pitaisi tuoda omat varusteet mukanaan. Saarelta ei saa ostettua eika vuokrattua minkaanlaisia kalastustarvikkeita. Tietenkaan meilla ei sellaisia ollut, joten kalastus jai haaveeksi. Kokilta olisi voinut vuokrata hanen omaa virveliaan, mutta jatimme sitten valiin. Myoskaan veneita ei omatoimisesti voinut vuokrata, vaan myynnissa oli vain kalastuspaketteja oppaan kera. Paikka on siis tarkoitettu joko lepolomaa viettaville tai himokalastajille, jotka tulevat paikalle perakarryllinen varusteita mukanaan. Kovasti yrittivat myyda myos paketteja katsomaan viidakossa nomadielamaa viettavia Orang Ashli- heimoihmisia, mutta emme nahneet kuitenkaan tirkistelymatkaa riittavan kiinnostavana. Muutaman heimoihmisen naimme kavelyretkella saaren toisella rannalla kaydessamme. Olivat ostamassa ruokatarvikkeita rantakaupasta. Kaksi jalkaa ja katta seka kahara tukka paassa naytti olevan niillakin.


Hauskan muutaman kilometrin uintiretken teimme kuitenkin jarvella. Vesi on niin sameaa, ettei sukeltamisesta oikein mitaan tullut, nakyvyys n. 2 metria, mutta mukavaa oli kuitenkin. Loysimme suuren kelluvan tukin, halkaisija n. 1-1,5 m, jonka paalla lepailimme ja tutkimme tukin pinnalla olevaa elamaa. Pikku kaloja ja makean veden katkarapuja. Tukki oli noussut kellumaan, koska jarven vesi on ollut n. kaksi kuukautta normaalia korkeammalla. Mm rannassa sijaitseva kauppa saaren toisella laidalla on jaanyt veden alle. Vedenpinnan saannostelyssa ei siis liiemmin ilmeisesti asukkaita kuunnella. Tosin ranta-asujia viidakon keskella olevalla jarvella ei varmaan kourallista enempaa olekaan.


Uimassa Pulau Bandingilla.


Veden alle jaanyt kauppa. Omistaja oli viereen pykannyt ponttoonilautan, josta myynti tapahtui. Oli hieman harmissaan tilanteesta, kun asiasta juttelimme.


Tulva-alueen niemenkarki. Lauantainen uintiretkemme suuntautui niemenkarjen ohitse. Laitan muutaman kuvan, sikali kun filmikameralta ne saan digitaaliseen muotoon.


Kavelyretkella ottiainen kukkien kimpussa.


Maisemia jarvelle.

Saarella muuten nahtiin melko paljon apinoita. Yksi apinaporukka oli erikoistunut paikallisen roskiksen dyykkaukseen Yllattaen myos ymparisto naytti silta, kun apinat heittelivat roskiksen sisaltoa pihalle. Homman hoiti loppuun n. 80 cm mittainen lisko, jota apinatkin ymmarsivat hieman varoa. Laitan myohemmin kuvan apinoista, vaikkakin serkut olivat melko varovaisia, eli oikein hyvaa kuvaa ei viela ole.