perjantai 19. tammikuuta 2007

Jännitystä ilmassa

Matkajärjestelyt ovat jäämässä taakse, ja seuraavaksi pitäisikin vain astua kynnyksen yli. Järjestelyistä sen verran, että vaikka niitä onkin tullut tuttavapiirissä vähäteltyä, niin kyllähän reissuun lähdössä aina oma puljaamisensa on.

Rokotukset

Ensimmäisenä tulee mieleen terveyspuoli; rokotusten ajantasalle saattaminen oli ennen joulua oma lukunsa. Rokotuksina uusimme jäykkäkouristus ja kurkkumätärokotteen sekä hankimme vasta-aineet Japanin aivokuumetta (3 rokotusta), hepatiittia (Twinrix, kattaa a- ja b- hepatiitin) ja lavantautia (Typherix) vastaan. Tosin Samilla näistä jo Twinrix olikin ennestään pistettynä. Typherix rokotteessa jäi mietityttämään, että antaako se vastustuskykyä vai lisääkö rokote ko. ominaisuutta. No, eiköhän sekin selviä matkan aikana…

Malariasta

Thaimaa, Malesia, Indonesia ja Laos jotka olivat mahdollisia suunniteltuja kohteita kuuluvat malaria alueeseen, joten malarialääkitys (pahamainen Lariam) on hankittu. Vähemmän haittavaikutuksia aiheuttaville lääkkeille alueella on jo resistenttejä kantoja, joten Lariamia lääkärit suosittelivat alueelle. Huono puoli paljon sivuoireita aiheuttavassa ennalta ehkäisevässä lääkkeessä on, että se ei kuitenkaan anna kovinkaan hyvää suojaa malariaa vastaan. Siksi ei paljon houkuttele käyttää ellei korkean riskin alueella liikuta.

Kokeilimme muuten lääkettä yhden tabletin verran (suositellaan kokeiltavaksi jo kotona, etteivät oireet yllätä), ja vielä olemme hengissä molemmat! :) Kuitenkin viikon ajan lääkkeen ottamisen jälkeen yleisvire oli molemmilla huono ja masentunut, mikä ei lisännyt lääkkeen houkuttelevuutta pidempää käyttöä ajatellen.

Ohjeet maailmalta ovat lääkkeen käytön suhteen kaiken kaikkiaan melko ristiriitaisia. Vaikkakin suomalainen lääkäri tietysti suosittelee käyttämään, muuten saattaisi syyllistyä virkavirheeseen! Yhtenäistä eri lähteissä on, että esim Bankokissa tai muissa isoissa kaupungeissa sekä lomakohteissa meren rannalla riski on pieni, joten alkureissusta ei kannattane Lariamia käyttää. Täytyy matkalla arvioida riskiä sen mukaan miten liikutaan, koska riski on olemassa käytti lääkettä tahi ei. Ja toisaalta jos malaria sattuu tarttumaan, niin onpahan paketti mukana ensiapuna, mikäli ei lääkäriin päästä vuorokauden sisään; 3 tablettia ensimmäisen vuorokauden aikana, jonka jälkeen seurataan tilannetta 24 h, ja sitten 2 tablettia (lääkelaitoksen itsehoitoohje).

Malariaa aiheuttaa Plasmodium-suvun alkueläin, jota levittää Malariasääskenä tunnettu yöaikaan lentävä Anopheles-hyttynen. Ötökkä pitää eniten tummista kohteista, kuten suomalaisetkin öttiäiset. Siksi ajattelimmekin panostaa yöllä vaaleiden pitkähihaisten/lahkeisten vaatteiden käyttöön, hyttysmyrkkyihin sekä verkkoihin pedin päällä. Lisänä tietysti ajoissa aloitettu lääkitys mikäli erityisen riskialttiille alueelle päätämme mennä.


Kotimaassa

Tietysti myöskin kotona asiat on saatava siten järjestykseen, että pidempi poissaolo järjestyy. Eli työ, asumis yms asiat piti saada reilaan ennen lähtöä. Marikan parturikampaamo jäi taitaviin käsiin Jaanan hoitaessa liikettä sillä välin kun olemme maailmalla. Työstä järjestyi myös Samille vapaata kevään ajaksi. Molemmilla on "uskottu mies" kotimaassa hoitamassa käytännön asioita, ja Samin kolmion puolikkaaseenkin saatiin kivasti Raisa-serkku vuokralle matka-ajaksi. Myös koirat saavat hyvän hoitopaikan Samin vanhempien luona. Hyvillä mielin voi maailmalle lähteä.

Varusteista

Matalan budjetin reppureissulle kun ollaan lähdössä, niin mukaan otettavat kamppeet on tietysti mietittävä tarkaan. Tavaroita joutuu kantamaan selässään koko reissun, joten hyvä rinkka on ehdoton peli. Marikan edellinen halpisrinkka hajosi Sierra Nevadassa viime keväänä, joten nyt hankittiin Wolfskiniltä hyvällä kantojärjestelmällä varustettu Trailhead II (vanha parempi järjestelmä), kyllä nyt kelpaa kierrellä. Samin selässä kulkee myös Jack Wolfskin TrailBalance III, joka on ihan hyväksi osoittautunut. Vanha savotta 906 saa jäädä kotiin, ei oikein sovellu maailmalle, vaikka metsässä hyvä onkin. Pitäisiköhän pyytää wolfskinilta sponssiavustusta, Samin lähes koko vaatekerta sekä rinkat on Wolfskinin tavaraa! :)

Rinkkaan pakkasimme ensimmäisenä snorklausvarusteet, jotta ei aina tarvitse vuokrata. Kamera, pieni lääkevarasto ja ensiapulaukku kulkee aina mukana, esim. antibiootit, särkylääkkeet, joustoside, ideaaliside... yms tarvittava kulkee aina mukana. Pikku trangia on hukassa, mutta mikäli vielä tänään löytyy, otetaan mukaan se sekä ruokailuvälineet. Otsalamppu, kompassi, hygieniatarvikkeet ja tietysti euroja, hiukan paikallisia rimpuloita, passi ja hammasharja on pakattu reppuun. Vaatteita hyvin rajoitetusti, lähinnä ne jotka päällä on. Rinkassa on kannossa lähinnä muutama alusvaatekerta, Marikalla pari hametta ja toppia ja nätimmät kengät.

Vaelluskengät päätimme jättää kotiin, vaikka hyvät vuorilla ovatkin, niin pottumainen niitä on kantaa suurin osa matkasta. Sandaaleissa lähdetään, ja ehkä Bankokokista ostetaan jotkut kevyet seikkailukengät. Vaellussauvat kuitenkin laitetaan rinkkaan, ovat hyvät kun mäkisessä maastossa päästään taivaltamaan.

Pyyhe on ensisijaisen tärkeä, ja pitää ottaa mukaan. Sillä on monia käyttötarkoituksia, joista vähäisin ei ole suojautuminen verenhimoista traalilaista sontiaismolottajaa vastaan. Linnunradan käsikirjan liftareille mukaanTämä Traal-planetalta kotoisin oleva peto on erittäin vaarallinen, ja tekee kuulemma hyvää ruokaa turisteista. Onneksi se on typerä otus, joka olettaa että jos sinä et pysty näkemään sitä, ei sekään pysty näkemään sinua. Siksi paras tapa suojautua Sontiaismolottajan hyökkäyksiä vastaan on kietoa pyyhe päänsä ympärille, joten pyyhe pitää aina olla mukana. Toimisikohan tämä sama keino Bankokilaisia tuk-tuk-kuskeja tai kaupustelijoita vastaan...