lauantai 17. helmikuuta 2007

... To Boldly go...



Sukelluskurssi Koh Tao Diversin Jykan ja Ernon opastuksella on nyt suoritettu molemmilla hyvaksytysti. Kiitokset osaaville opettajille, seka erinomaisen mukaville kurssikavereille: Heikki, Matti, Meeri ja Pate.


Sukellukselle lahdossa. Retkelta on tehty myoskin DVD, joka toivottavasti sailyy kotiin asti tallessa ja ehjana.


Marika sukelluskurssin koetta tekemassa, tuloksena 46/50 pistetta. Taytynee tassa yhteydessa viela kehua, etta sain kuulemma ensimmaisena tana vuonna kokeesta taydet pisteet. Ei kai sita muuten opettajaksi paasisikaan... ;)

Sukellukset Twinssille ja White Rockille olivat mahtavia! Twinssilla bongattiin edellisessa viestissa mainittu merikaarme, joka siis maailman myrkyllisin kaarme. Otus luikerteli n.17 metrissa pohjaa pitkin vastaan kaikessa rauhassa ja meni parin metrin etaisyydella suoraan alitse ohi. Jyka kehotti laittamaan kadet piiloon, silla ne ovat ainoita paikkoja joihin otus ylettyy pienella suullaan puremaan. Onneksi varit olivat musta ja valkoinen, silla kuulemma kaarmeen hairiintyessa musta muuttuu siniseksi, jolloin on parempi peruutella pois.

Toinen mainitsemisen arvoinen otus oli White Rockilla asusteleva Koh Taon ainoa Klovnikala perhe, jota varten on pohjasta rauhoitettu n. 5 metrin halkaisijaltaan oleva kivikehan ymparoima alue. Aiemmin kaloja oli havaittu vain yksi koko alueella, mutta nyt siis kokonainen perhe asuu talla paikalla. Tunnelma n. 14 metrin syvyydessa oli suorastaan harras, kun sukeltajat kokoontuivat kivikehan ymparille, jonka keskella pienet n. 7 cm pituiset klovnikalat uiskentelivat. Ikimuistoista.


Kuvassa kurssilaiset Twinssin ja White Rockin jalkeen innosta hehkuen pirtelolla. Vasemmalta oikealle Matti, Sami, Marika, Heikki, Pate ja Meeri.

...where no man...


Nyt olemme jattaneet saaret taakse ja valmiina jalleen aloittamaan matkan kohti uutta tuntematonta. Suuntana huomenna on Malesia ja siella todennakoisesti Kota Bharu, josta joko Pulau Perhentianiin tai Pulau Redangiin. Viela ei ole lopullista paatosta syntynyt, pitaa huomenna haistella tilannetta. Kiva kutina kuitenkin on mahanpohjassa. Saaret alkoivatkin jo kayda liiankin tutuiksi. Lisaksi varsinkin Taolla oli niin paljon suomalaisia ja ruotsalaisia sukeltajia ja puolisukeltajia, etta valilla unohti olevansa Thaimaassa. Nyt Surathanissa tuli hiukan hammastynyt olo, kun paikallisessa ravintolassa ei ollutkaan kuin kiinalaisia uudenvuoden juhlijoita seka thaimaalaisia.

Tassa yhteydessa pitaa ottaa vahan takaisin Thaimaalaisten kalanvalmistus taitojen morkkausta. Lucky ravintolassa otimme annoksen isoja ostereita (Surathanin seudun ylpeys) munakkaan sisassa seka hoyrytetyn Red Snapperin, joka tuli poytaan sienien, valkosipulin ja tunnistamattomien juuresten kera soijapohjaisessa kastikkeessa. Molemmat olivat erinomaisia, joskin kalliimpia kuin perussoppa taalla. Puolustukseksi voinen sanoa, etta ainakaan listoilta ei saarilla osunut vastaavia silmaan ja paikan henkilokunta taisi olla kiinalaisia.

... has ever gone.


Saaria jalkeenpain vertailtaessa seka Koh Tao etta Phangan olivat molemmat tutustumisen arvoisia mestoja. Phangan on jo vuosia ollut tunnettu bilesaari josta Haad Rinin Full Moon Party on paras (tai pahin, kuinka vaan) esimerkki. Toisen tyylista juhlintaa esiintyy saaren pohjoisrannoilla, joiden letkeata chillausmusaa soittavissa ranta-ravintoloissa porukka ottaa rennosti lautapeleja pelaillen ja riippumatoissa yrtteja poltellen. Paikan ilmapiiri on kokemisen arvoinen.


Sukellukseen ja snorklaukseen Koh Tao on naista kahdesta ehdottomasti parempi vaihtoehto kirkkaampien vesien vuoksi. Phanganillakin Koh Man riutta on hieno, mutta meidan siella ollessa vesi oli viela melko sameaa vuoroveden ja kovien tuulten vuoksi. Uimiseen ja hiekkarannoilla oleskeluun kyllakin loistava paikka.


Taollakin on nykyisin aina kasvavissa maarin bilettajille illan viettomahdollisuuksia. Saarelle rakennetaan jatkuvasti uusia turistien viihdytyspaikkoja. Enaa ei mielestani voikaan puhua pelkastaan sukellusparatiisista, vaan paikan luonne on muuttumassa Samuin ja Phanganin perassa tavalliseksi turisti saareksi. Toivottavasti kehitys tulee kuitenkin olemaan mahdollisimman hidasta. Taolla biletys keskittyy pienen saaren lansirannikolle, jossa kaikki on jotakuinkin kavelymatkan paassa. Moottoripyoran vuokraamalla voi paivaretkelle lahtea mihin pain saarta vain, tosin erittain huonojen teiden vuoksi sita ei juuri suositella.

Nyt siis viisumivapaa kuukausi Thaimaassa on paattymassa. Paljon on koettu ja paljon jaa viela nahtavaa, joten tasta on hyva lahtea eteenpain!


... and so we'll continue our three months mission
To Boldly go where no nerd has ever gone!

keskiviikko 14. helmikuuta 2007

Sukelluskurssi alkoi

Jiihaa, vihdoinkin paastiin laitesukelluksen pariin.

Eilen oli melko rasittavaa, kun istuttiin teoriatunneilla koko paivan. Taytynee yrittaa muistaa kun itse on taas opettamassa, sympatiat opiskelijoita kohtaan.

Tanaan paastiin vihdoin itse asiaan. Aamupaivan oli erilaisia harjoituksia matalassa vedessa. Iltapaivalla tehtiin matalahko sukellus Sai Reella riutan ulkopuolelta rantaa kohti. Vene vei meidat riutalle, josta 45 minuutin sukellus n. 8 m syvyyteen. Siella erilaisia harjotteita, kuten liivin paaltaotto ja pukeminen seka neutraalin nosteen hakemista. Kun kaikilla alkoi olla homma hanskassa lahdettiin koralliriutan yli pohjaa pitkin kohti rantaa. Monella nosteen pitamisessa neutraalina oli matkalla tekemista, mutta miestappioita ei syntynyt ainakaan talla sukelluksella. Onnistuttiin nakemaan muiden riutan otusten lisaksi myos Sai Reella ei niin yleinen TriggerFish (Tosin Marikan kanssa olimme jo nahneet sen edellisella snorklausreissulla).

TriggerFish on yksi niista harvoista vaaraa aihettavista riutan otuksista Koh Taolla varsinkin kutuaikaan. Sai Reella niita ei paljon ole, mutta muualla Taolla runsaasti. Isohko kala saattaa hyokata liian lahelle tulevan sukeltajan kimppuun suurella voimalla aiheuttaen jopa tajunnan menetyksen. Tahan asti nakemamme yksilot ovat tosin uineet pois pain melko nopeasti. Vaikuttavan nakoinen kala. Muita vaarallisia otuksia Taolla ovat variaan muuttava lahes uintikyvyton, mutta erittain myrkyllinen Skorpionikala, merikaarme, seka tietyt kipeasti polttavat korallit. Koralleista Anemone Fishin kotikoralli vaaleanpunaisine polttiaislonkeroineen on se jota eniten pitaa valttaa koskemasta. Tama otus on muuten kanssa nahty. Toki koralleja pitaa aina valttaa koskemasta, jottei vahingossa riko kymmenien vuosien kasvua. Haita alueella on myoskin syvemmalla, mutta Taolla ei ole ikina dokumentoitu yhtaan hai hyokkaysta, joten niista ei liene vaaraa.

Muita snorklatessa nakemiamme mielenkiintoisia tunnistettuja otuksia ovat mm. koloissa piileskeleva keltapilkkuinen mureena, joka erittain tarkkana seurasi uteliaita puolentoista metrin paahan tulevia sukeltajia vartalo puoliksi ulkona korallin alta. Taon vesilla yleinen Bluespotted Ray (sinipilkkuinen rausku) on myos spotattu. Lisaksi lukematon maara otuksia, joiden nimi ei nyt tule mieleen.


Meren alle emme ole digikameraamme vieneet, joten kaloista ei nyt ole kuvia (loytyy kylla netista runsaasti). Ylla kuva auringonlaskun jalkeen rantaravintolasta, jossa sukelluksen jalkeen vietimme porukalla aikaa (alkaa olemaan kantapaikka, kun on ihan sukelluskeskuksen vieressa)

Huomenna edessa loppukoe seka kolme sukellusta. Pitanee lahtea viela tekemaan vahan harjoituksia.

Hyvaa yota!


Ylla mukava unikuva, jonka otin pimeassa koirista jotka eilen illalla bungalovin pihalla telmivat. Kuvassa emo pensaan takana ja pentu utusena hahmona vierella.

tiistai 13. helmikuuta 2007

Koh Tao

Viime perjantaina vaihdoimme saarta rennolta bilesaari Phanganilta sukeltajien Koh Taolle. Sukeltajille saari sopiikin selvasti paremmin, silla nakyvyys vedessa oli heti satamaan tultaessa huomattavasti parempi, kuin Phanganilla missaan rannassa. Sukelluskouluttaja puhui tanaan n. 25 m nakyvyydesta, mika on alueella hyva nakyvyys.


Kuvassa nakyma Koh Taon etelapuolella olevalle Thian Og Baylle, joka myos Shark Bayn nimella kulkee. Kuva otettiin New Heaven resortista, jossa poikkesimme pirtelolle snorklauksen lomassa.

Veden sameuteen Phanganilla saimme muuten lisaselvitysta voimakkaiden tuulien lisaksi. Taydenkuun aikaan vuorovesi on voimakkaampi, joten pohjasta irtoaa enemman ainesta veteen. Ilmeisesti myos korallit lisaantyvat taydenkuun aikaan lisaantyneen valon maaran ohjaamina. Phanganillahan vietimme taydenkuun juhlaa toissa perjantaina, joten eipa ihme jos vesi oli hiukan sakeaa sen jalkeen kuunvaiheen ja kovien tuulien yhteisvaikutuksen vuoksi. Vedessa oli myoskin ajoittain paljon jotain pienia polttiaissoluilla varustettuja otuksia, olisivatkohan olleet hyvin pienia meduusoja

Taolla otimme yhteyden suomalaiseen Koh Tao Diversiin, jossa Padi Open Water kurssi jarjestyy suomeksi. Eilen ja tanaan oli teoriaopetusta, huomenna paastaan kaytantoon. Suomalainen sukellusfirma houkuttelee nakojaan suomalaisia kuin hunaja karpasia, eli lahiseudulla suomalaisten keskimaarainen tiheys populaatiossa on parhaimmillaan (viereisen ravintolan terassilla) n. 100 %. Kurssi on taalla jonkin verran kalliimpi(n. 10500 B) kuin muissa keskuksissa( halvimmillaan n. 9000 B, johon kuului myos asuminen). Paatimme kuitenkin etta suomenkielella hommasta saa enemman irti. Ohjaajat vaikuttavat ainakin huomattavasti mukavammilta ja vahintaan yhta patevilta kuin henkilokunta esim Crystal Diverssilla, jossa myoskin poikkesimme ensin virheellisen informaation johdattamina.Taalla on nykyisin joillakin sukellusfirmoilla tullut tavaksi markkinoida paikkoja virheellisella informaatiolla, eli esim ko yrityksen myyntimiehet vaittavat sielta loytyvan suomenkielista koulutusta, mika ei pida paikkaansa. Talla hetkella ainoat Taon suomenkieliset Divemasterit ovat Koh Tao Diversilla.

Ruokatarjontaa

Ruoka taalla on loistavaa, kuten muuallakin Thaimaassa, mutta tassa muutamia erikoisempia:

Toissa paivana tutustuimme takalaiseen kalatarjontaan. Okei, toki kalaa on paljon syoty, mutta aina muun ruoan seassa, esim keitossa tai leivan valissa. Nyt otimme kokonaisena paistettua (foliossa grillattu) annoksessa selvasti erillisena tarjoiltua kalaa. Uusi otus jota maistoimme oli Barracudaa, joka on isohko n. metrin mittainen lampimien vesien petokala. Liha oli valkoista ja kiinteaa, oivallista raaka-ainetta ruuan valmistukseen. Kuitenkin barbeque annoksesta jai maku, etta parempaakin olisi voinut olla, eli paremmalla maustamisella ym kasittelylla olisi lopputulos ollut hyva. Olen samaa kuullut muutenkin, eli thaiden kalan valmistusresepteissa lienee parantamisen varaa. Lisaksi hinta kalalla on taalla kohtuu suuri, joten hinta laatusuhde ei kokonaisella tai muuten erikseen annokseen laitetulla palalla ole kovin hyva. Suosittelenkin kalaa suotavaksi taalla keitoissa tai muissa ruoissa annoksen seassa, jolloin thait osaavat kylla saada maut hyvin esiin.


Tanaan maistoimme myos Chiang Maista (Pohjois Thaimaassa) tuotuja herkkuja, eli jonkinlaisia toukkia. N. 4 cm pitkat ja 5 mm paksut vaaleat toukat oli ilmeisesti kiehautettu oljyssa pinnalta hiukan rapeiksi, mutta silti sisus oli herkullisen pehmeaa. Otukset kuulemma elavat syovat bambua ja maistuvat syotavan hyvilta.

Kotielaimia


Meilla on taalla paljon kotielaimia, bungalovissa asuu seinilla ja katossa 4 gekkoa(laitan kuvan myohemmin, kunhan saan hyvan otettua) seka lisaksi kuvan otuksia bungalovimme alla 12 kpl seka kolme emokoiraa. Koirat eivat varmaan itsekaan tieda mika pentu kenellekin kuuluu. Pentueita on kuitenkin kolme eri-ikaista valilta 3 vko - 8vko. Tanaan kuulimme, etta koirat eivat kuulukaan paikan omistajalle, vaan itseasiassa isanta yrittaa parhaansa hatistaakseen koiralauman pois tontiltaan, mika kylla on varsin ymmarrettavaa. Saattaa kuitenkin olla vaikeaa, varsinkin kun laheisessa mokissa asuvat saksalaiset ovat ruokkineet pentuja jo parin viikon ajan saannollisesti. Ja onhan mekin niita aika paljon rapsuteltu.

Nyt nukkumaan, huomenna alkaa sukelluskurssin kaytannon harjoitteet klo 10 aamulla.