perjantai 16. maaliskuuta 2007

Kuala Lumpur


Dynaaminen, omaperainen suurkaupunki, kuitenkin siisti ja vailla kaaoksen tuntua. Kansallisuuksien ja uskontojen sulatusastiana Kuala Lumpur onnistuu tasapainoilemaan idan ja lannen vaikutteiden valimaastossa. Ylla nakyma Merdekan aukiolta kaupungin tornien suuntaan. Merdekan aukio on paikka, jossa Union Jack vaihdettiin Malesian lippuun elokuussa 1957. Paikalla on mm. maailman korkein lipputanko, jossa Malesian lippu liehui siella kaydessamme.


Kaikki tietavat KL:sta ainakin taustalla olevan oljy-yhtio Petronaksen paakonttorin Petronas Towerin, joka oli vuoteen 2004 asti maailman korkein pilvenpiirtaja 452 m korkeudellaan, kunnes Taipei 101 nousi harjakorkeuteensa. Tornit ovat edelleen maailman korkein kaksoistorni. Etualalle nouseva pilvenpiirtaja paasi kuvaan kauniin vihrean varinsa ansiosta.


Tornien valiselle, myoskin viela maailman korkeimmalle skybridgelle paasee noin 10 minuutin mittaiselle yleisokaynnille, jossa Jessen ja Joonaksen kanssa kavimmekin. Lippuja sillalle kannattaa lahtea jonottamaan jo aamulla kahdeksan aikaan, silla niita jaetaan paivittain rajoitettu maara.


Poseeraus Petronasin kavelysillalla.


Tiukka ilme, kun on niin komeat lasitkin.


3D-elokuva alkamassa Petronaksessa.


Tornissa oli myos Herbertin vanha auto esilla :)


Toinen kaupungin nahtavyys on myoskin maailman korkeimpiin rakennelmiin(neljanneksi korkein radiotorni) kuuluva 421 m korkea Menara Kuala Lumpur, eli Kuala Lumpurin Torni. Kyseessa on radiotorni, josta nakymat kaupungin ylle ovat huikeat


Nakymaa KL-towerin 335 metria korkealta nakoalatasanteelta Petronasin suuntaan.


Illalla KL-towerin juurella.


Kolmantena Kuala Lumpurin 'Nahtavyytena' voisi pitaa ostoskeskuksia, joita kaupungissa on useita. Yksittaiset keskukset ovat niin valtavia, etta metsasuomalaista alkaa jo hirvittamaan. Esimerkiksi Utamassa jossa poikien kanssa kavimme, saattoi kavella toista kilometria (matkaa voi olla enemmankin, emme nahneet alkua tai loppua) kaytavaa yhdessa kerroksessa rakennuksen sisalla kerrosta vaihtamatta tai risteyksesta kaantymatta. Kun kompleksissa on parhaimmillaan noin 10 kerrosta alkaa labyrintti olla valmis. Kuulemma Utama ei ole edes isoin paikka, joten ostettavaa taalla ainakin riittaa. Monesti ostareissa on myoskin viihdekeskuksia, kuten elokuvateattereita, keilaushalleja, snookeria, pelihalleja, karaokehotelleja jne. Utamassa on myoskin hieno kiipeilyseina, joka nakyy kauas lasikatteen takaa. Kuvaavaa on, etta kiipeilyseinan laheisyyteen oli rakennettu myos trooppinen viidakko.


Toissapaivana kavimme Sunway Lagoonissa, jossa myoskin oli valtava ostari, teemana muinainen egypti. Oheinen sfinksi sisaankaynnilla on vaikuttava, ja taakse on rakennettu taysimittainen pyramidi, jonka sisalla suuri ostos/viihtymiskeskus.


Ostarin taakse oli rakennettu taysimittainen huvipuisto, jonka vuoksi sinne alunperin matkasimmekin. Huvipuiston hinta-laatusuhde ei kuitenkaan taysin vakuuttanut, vaikkakin mukava oli temuta vesiliukumaissa, vuoristoradassa ja muissa harpattimissa. Oheiset kehykset tulivat kaupanpaallisina kuvan mukana, joten antakaa tyylittomyys anteeksi.


Sunway pyramidin sisalla oli mm. luistelurata, mika hammastytti ja kummastutti trooppisessa ilmastossa kulkijaa.


Tapasimme myos Perhentian tuttavuuden Nikin ystavansa Khalisin kera. Vietimme parikin mukavaa iltaa kaupungin sykkeessa.


Marikan aamupala. Paikallinen Roti Tisu. Nayttava, mutta Roti(leipa) annoksista vain harva saa kannatusta meilta. Yleensa ovat melko mitaansanomattoman makuisia ja rasvaisia. Paikalliset kuitenkin niita syovat innolla.


Futuristinen kuvakulma sisalta Petronaksesta eli KLCC:sta.


Nakemys metromatkasta. Kaikkea sita kameralla pystyykin tekemaan ilman kuvankasittelyakin. Kuvan ylakulmassa Yoko Ono Lennon laseineen.

Lahitulevaisuudesta

Huomenna 17.3. jatamme Kuala Lumpurin taakse, ja suuntaamme kohti Sabahia Borneolla. Viikko sitten kun lipun Kota Kinabaluun ostimme oli viela tarkoitus poiketa pari paivaa Singaporessa, joten otimme lennon etelasta Johor Bahrusta. KL tarjosi kuitenkin niin paljon tekemista, etta paatimme etta on fiksumpi tehda jotain jo tutussa kaupungissa, kuin pallistella taas uutta pari paivaa. Huomenna siis 8:30 bussilla Johor Bahruun, josta viela n. tunnin matka kentalle.

Kota Kivabalusta olisi tarkoitus maanantaina lahtea kohti Gunung Kinabalua, joka on Kaakkois- Aasian korkein vuori. Mikali asiat osuvat kohdalleen sen valloitus seka rinteilla trekkaaminen on ensi viikon ohjelmassa.

Esteena huiputukselle voi olla, etta meilla on molemmilla ollut Perhentianilta asti avoin infektoitunut haava jalassa (mina kolhaisin koralliin, ja Marikalla otokan purema infektoitui), joita olemme taalla nyt laakinneet. Haavat alkavat nyt noin kahden viikon jalkeen umpeutua, joten voisi ajatella nousevansa jo rinnetta. Lisaksi kenkatilanne ei ole alkuunkaan huiputusvaatimusta vastaava, eli ajattelimme jatkaa sandaalilinjalla, ettei turhaan tarvitse kanniskella useita jalkineita. Katsotaan kuinka pitkalle rahkeet riittaa. Taytynee ehka tarkastella tilannetta viela ensi viikolla Kinabalussa.

Mikali ensi viikko vietetaan viidakossa, niin blogiin juttuja ilmestyy luonnollisesti vasta sivistyksen pariin palattuamme. Kinabalun jalkeen vuorossa nailla nappyloin sukellusta Sipadanilla, joten siellakaan ei netin toimivuudesta ole takeita. Eli Enterprise vaikenee hetkeksi, mutta pysykaa kuulolla...

Marika & Sami

tiistai 13. maaliskuuta 2007

Sukellusta ja Snorklausta Perhentianilla

Snorkkelireissu

Vesi Perhentianilla on lapi vuoden noin 29 asteista, matalissa lahdissa joskus yli 35 astetta. Ilman lampotilankin ollessa tahan aikaan vuodesta yli 30 astetta on vedessa puljaaminen mukava vaihtoehto paivan viettamiseksi.


Neljantena paivana Perhentianilla otimme Moonlightin Carlosilta paivan snorklausretken, jossa oli tarkoitus kayda muutama paras snorklauspaikka seka syomassa paikallisessa kalastajakylassa. Meidan lisaksemme retkelle lahti 11 malesialaista, jotka olivat tyoporukalla lomalla Kuala Lumpurista. Malesialaisten touhu oli hauskan nakoista, kun tyypilliseen aasialaiseen tapaan snorklaus tapahtui pelastusliivit paalla ilman rapyloita rapikoiden. Suurin osa naisvoittoisen "Eleven Shark's"-porukan ajasta taisi kulua valokuvaamiseen pinnan ylapuolella naurun ja jatkuvan iloisen pulinan saestamana.


Hauskaa heidan kanssaan snorklailu kylla oli ja vaihdoimmekin myos yhteystietoja Feenan ja Nikin kanssa luvaten soitella kun tullaan Kuala Lumpuriin.


Paikat olivat hienoja, ja hieman kauempana iloisesta Malesialaisporukasta naimme paljon upeita koralleja ja erilaisia kaloja. Sykahdyttavinta oli kuitenkin sukeltaminen Sharkpointilla, jossa molemmat bongasimme 4-5 haita. Siella nain myos yhden 'baumheadin', joka on isokokoinen kuhmupainen siniharmaa kala. Haista ottamani kuvat ovat jostain syysta niin surkeita, etta tassa baumhead saa nyt esittaa haita.


Toinen erittain hieno kohde oli saarten valissa oleva hiekkatasanne, jossa kilpikonnat lepailivat ja ruokailivat. Majesteettisen hitaasti liikkuvan suuren merikilpikonnan vierella sukeltaminen kirkkaassa vedessa on uskomattoman hienoa pohjoisen mutapohjaisessa jarvissa sukeltamaan tottuneelle. Osa konnista vain vilkaisi lahella uivia vierailijoita jatkaen kaikessa rauhassa touhujaan. Joskus kuitenkin konnat paattivat siirtya hieman syrjemmalle lepailemaan pois rauhan hairitsijoiden tielta.


Kilpikonna ja Marika uimasilla.


Sukellusta



Olimme jo muutamaa paivaa aiemmin tavanneet Kanadasta Galgaryn lahelta kotoisin olevan Cindyn, joka oli maailmalla sukelluskouluttajana ollut 7 vuotta. Kaikki sukelluskoulut tarjosivat suurinpiirtein samanlaisia paketteja, joten paatimme kayda kyselemassa Cindyn kuulumisia Coral Beachilta ottaen samalla laitesukellusreissun D'Lagoonille. Paatokseen menna Spice Diversille sukeltamaan vaikutti syntynyt myonteinen mielikuva seka myos joihinkin paikallisiin kouluttajiin verrattuna selkea kanadalainen aksentti. Fundiven hinta saarella on 80 RM eli n,17 e, josta viiden diven jalkeen saa 10 RM alennusta/sukellus.

Paatimme mukavan hupisukelluksen jalkeen tehda muutaman Adventure sukelluksen, jolloin saamme samalla koulutusta ko erityistaitoihin. Adventure sukelluksen hinta on 150 RM eli noin33 e. Myohemmin, kun kolme Adventure divea oli jo suoritettu, paatimme tehda homman loppuun asti saadaksemme Advanced Open Water patevyyden. Vaati viela kaksi lisakurssia, joten eikun sukeltamaan.


Jippiaijei!!! Advanced Open Water patevyys saavutettu!!!

Kurssin suoritettuamme teimme viela yhden hupisukelluksen Secret Reeffille. Paikka on loydetty vasta muutamavuosi sitten kalastajien vinkkien mukaan, mista nimikin juontuu. Riutta sijaitsi n. 25-30 metrissa. Hieno paikka. Sukelluksista lisaa oheisissa lokikirja otteissa.


Hylkysukellukselle mennessa kuulimme hammastykseksemme myos Suomen kielta veneessa. Joonas ja Jessehan siella veneen peralla puhelivat. Kuvassa myos kouluttajamme Cindy. Pojat olivat myos noin kolmen kuukauden kiertomatkalla Aasiassa, joten kuulumisia tuli vaihdettua useampaan otteeseen. Mukavassa seurassa kun viihtyy, niin lahdimmepa (tosin sattumalta) viela yhta matkaa ensin taksilla Besutista Jertehiin, josta yobussilla Kuala Lumpuriin.


Korttipeli kaynnissa Jertehin torilla.




Sukelluskuvia

Tassa vihdoin muutamia itseottamiamme sukelluskuvia. Mukana matalammilla sukelluksilla ja snorklatessa kannoimme halpoja kertakayttokameroita, joista kehitetyista kuvista kuvasin digikameralla muutamia. Niin, olishan sita voinut pyytaa kehittamaan digimuotoon suoraan ne kuvat, mutta kun eipa tullut silloin mieleen...











Hylkysukelluksella boxfish vaijerinpaalla ja marika takana.


Samalla hylylla pohjassa leijonakala, merisiili, ja kala jonka nimi nyt juuri ei muistu mieleen.


Remora joka puhdisteli Porcupinefishia hylkysukelluksella.


Razorbalode kaloja vaijerin paalla.



Chrismas tree worm -korallielain. tama kuva Koh Taolta. Perhentianilla ei tavattu.



Pink anemonefish kotikorallinsa paalla.



Anemone fish.



Naita suuria (sininen suuaukko saattaa olla 20 -50 cm) simpukoita nakyy paljon Perhentianin vesilla.





Seuraavassa sukelluslokikirjoista mukailtuja tietoja:

4.3.2007 sukellus Perhentian Kecil/D'Lagoon

- syvyys n. 14 m, nakyvyys 8-10 m, sukelluksen kesto 60 min

Marika: Ensimmainen fandive sukellus saarella, oli mukavaa. Bongasin useita isoja bluering anglefisheja. Cube boxfish, pieni keltainen laatikon muotoinen kala, jossa mustia taplia. Valko-ruskea Grupa-pariskunta, isoja kummatkin, toinen vajaa metrin. Triggerfish, valko-musta-keltainen (tata kalaa syyta varoa, saattaa hyokata. Myohemmin yksi iso olikin hyokannyt yhden virolaisen kimppuun)Nemo, pink false. Beaked bufferfish, Cleaner wrasse. Long-nosed butterflyfish. Moon curasse. False Clown anemone fish. Zig-Zag oyster. Noin 20-30 cm lapimitaltaan selkea voimakas sik-sak kuvio 'leuoissa'.


5.3.2007 Perhentian Kecil/Sea Bell : Yosukellus.

- syvyys n. 12 m, nakyvyys 4 m, sukelluksen kesto 47 min

Marikan kommentti: Ensimmainen ja viimeinen kerta!

Sami: Jannittava sukellus, yolla nakyvyys oli heikko jonka lisaksi lamput olivat surkeat. Kohteita piti kayda katsomassa lahelta nahdakseen jotain. Monia kaloja kuitenkin nahtiin. Porukka oli jannittynyt, joten liikuttiin turhan lahekkain, valilla pakkautuen aivan kylki kylkeen. Vaikeutta lisasi ajoittaiset voimakkaat virtaukset. Kaloja: Bamboosharks, Stingrays, Moray eel, Pufferfish, boxfish, scorpionfish, snake eel, Angelfish, Porcupinefish, Fusiliers, Decorator Crab, Reef Crab...


6.3.2007 Perhentian Kecil/Temple of the Sea : Syvasukellus

syvyys n. 25 m, nakyvyys 8-10 m, sukelluksen kesto 55 min

Marika: Paras tahan mennessa, aivan mahtava! Paineen tasauksen kanssa ei ongelmia.

Sami: Paras sukellus! 'Temppelin' pystyt yli kymmenmetriset seinat olivat mahtavan violetteja, ilmeisesti jonkinlaisen kasvuston peitossa. Kaloja: Bambooshark, Pufferfish, Porcupinefish, Boxfish, Razorbladefish, Triggerfish, Angelfish, Scorpionfish, Moray (different)...


6.3.2007 Perhentian Kecil/ Sugar Wreck : Hylkysykellus Mv Unistar 17 upotettu nov 2001. koralleja jo muodostunut.

syvyys n. 18 m, nakyvyys 10 m, sukelluksen kesto 54 min

Marika: Ensimmainen Hylkysukellus, hienoa oli! Kaloja: Bamboo Sharks, Lionfishs, Snappers, Boxfish, Spanish mackerel, Barracuda (iso), anglerfish, Porcupinefish, Blue-spotted Ribbontail Ray, remora, yellowtail...



7.3.2007 Perhentian Kecil/D'Lagoon: Nosteen hallintaharjoituksia(Peak Performance Buyoncy)

- syvyys n. 10m, nakyvyys 10 m, sukelluksen kesto 72 min.
Kaloja Jenkins Whipray (suuri n. metrin halkaisijaltaan), Map Puffer iso mustavalkoinen.


7.3.2007 Perhentian Kecil/Butterflyrock :Navigaatio

- syvyys n. 4 m, nakyvyys 8 m, sukelluksen kesto 50 min

Marika: Navigaatiosukellus! Harjoiteltiin kompassin kayttoa, seka matkan mittaamista veden alla. Hauskaa oli! Myos luonnollista navigaatiota.

Advanced Open Water Diver!!!

8.3.2007 Perhentian Kecil/Secret Reef

- syvyys n. 29 m, nakyvyys 8-10 m, sukelluksen kesto 32 min

Kaloja: Leijonakaloja (paljon, osa agressiivisia, vaarallinen myrkyn vuoksi), Mureenoita, Bambuhaita. map buffereita, stingrayta, erilaisia snappereita...

maanantai 12. maaliskuuta 2007

Matka yksinaiselle kukkulalle


Kolmantena paivana Perhentianilla paatimme suunnistaa saaren keskella olevalle kukkulalle. Matka kulki lapi synkan tihean viidakon, jossa puiden latvukset taipuivat korkealla yllamme pimentaen paivan valon.


Ajoittain polku oli vaikeakulkuista ja koynnosten muodostaman verkon peittamaa.


Myos suuret mustakeltaiset lukit olivat tehneet verkkojaan polun halki harhailevien turistien varalta, mutta puun oksaa apuna kayttaen saimme urheasti leikattua tiemme eteenpain.


Lukkien lisaksi metsassa asui vain pienia mustia oravia, jotka kaukaa puiden latvasta varoittivat lahestyvasta kulkijasta saksattavalla aanellaan. Oravat olivat varoivat tarkasti nayttaytymasta, mutta aina silloin talloin hanta vilahti puun latvuksessa.


Varovaisuuteen metsassa oli syytakin, silla vikkelyydestaan huolimatta aina silloin talloin joku suurista lukeista sai oravan napattua verkkoonsa kaarien sen tiukaksi palloksi seittiin kypsymaan.


Viidakon synkimmassa osassa koynnosten kukat olivat pehmeita, roikkuvia ja utuisen oloisia.


Edettyamme viela hetken lumotussa metsassa alkoi puiden juuristoissa kasvaa piparkakkuja, jotka houkuttelivat maistamaan.


Vanhat kyhmyiset puut elivat omaa hiljaista elamaansa hapuillen hitaasti polulla kulkijoita kiemuraisilla oksillaan. Piparkakkujen avulla ne houkuttelivat varomattomia kulkijoita lahelleen.


Vaeltajan eksyessa liian lahelle oksia ja koynnoksia, puu kaappasi varomattoman kulkijan tiukkaan otteeseensa. Onnettomat puun otteeseen jaaneet kulkijat muuttuivat itsekin aikojen saatossa osaksi puuta ja metsan elamaa.


Metsassa eli myos puuhaltioita, jotka pitivat huolta puista ja niiden vangeiksi jaaneista vaeltajista. Puuhaltioita on erittain vaikea havaita tihean lehvaston lavitse. Loydatko kuvasta haltian?



Kukkulan laen lahettyvilla polun varrella oli vastassa vanha mahtava Lisko, jonka kyljet hohtivat kultaa ja pronssia. Lisko tarkkaili taysin hievahtamatta ohikulkevia turisteja, mutta varovasti peraantyen onnistuimme poistumaan paikalta Liskon jaadessa vahtipaikalleen tarkkailemaan polkua.



Liskon ohitettuamme saavuimme aukiolle, jolla kasvoi villeja banaaneja, limea ja pienia mangoja. Kaikki hedelmat kuitenkin olivat raakoja ja karvaita. Yhden banaanin soimme nalkaamme laittaen muutaman hedelman laukkuun kypsymaan.


Palmussa kasvoi suurina terttuina tummia herkullisen nakoisia hedelmia, jotka kuitenkin polttivat maistettaessa suuta kuin tuli.


Metsassa kasvoi myos nainkin hyvan nakoisia marjoja, joihin emme kuitenkaan koskeneet.



Hedelmapuiden ylapuolelta avautui hieno nakoala viidakon puiden ylitse laaksoon ja lahdelle.


Puiden latvuksissa perhoset ja suuret korennot porrasivat kukkivien koynnosten ylla.


Kukkulan laella oli hyva levahtaa ja venytella ennen paluumatkaa.


Paluumatka kukkulalta kulki myos synkan metsan lapi. Metsassa eli haltioiden oravien ja niita syovien lukkien lisaksi viela ruma karvainen Lukitar, jonka jouduimme ohittamaan paastaksemme metsasta pois. Lukitar asui viidakon ylaosassa pyydystaen lukkeja ravinnokseen. Se ei kayttanyt seitteja, kuten muut hamahakit vaan pyydysti lukit yllattamalla ne nopealla syoksylla. Ohittaessamme Lukittaren se soi juuri saalistaan, joten paasimme turvallisesti ohitse ja pois viidakosta.


Viidakosta paastyamme maininki oli yltynyt mukavasti, joten rentouduimme meren aalloissa surffaten auringonlaskuun asti. Kerran paasimme jopa samanaikaisesti surffiin rantaan asti.

The End!