keskiviikko 14. helmikuuta 2007

Sukelluskurssi alkoi

Jiihaa, vihdoinkin paastiin laitesukelluksen pariin.

Eilen oli melko rasittavaa, kun istuttiin teoriatunneilla koko paivan. Taytynee yrittaa muistaa kun itse on taas opettamassa, sympatiat opiskelijoita kohtaan.

Tanaan paastiin vihdoin itse asiaan. Aamupaivan oli erilaisia harjoituksia matalassa vedessa. Iltapaivalla tehtiin matalahko sukellus Sai Reella riutan ulkopuolelta rantaa kohti. Vene vei meidat riutalle, josta 45 minuutin sukellus n. 8 m syvyyteen. Siella erilaisia harjotteita, kuten liivin paaltaotto ja pukeminen seka neutraalin nosteen hakemista. Kun kaikilla alkoi olla homma hanskassa lahdettiin koralliriutan yli pohjaa pitkin kohti rantaa. Monella nosteen pitamisessa neutraalina oli matkalla tekemista, mutta miestappioita ei syntynyt ainakaan talla sukelluksella. Onnistuttiin nakemaan muiden riutan otusten lisaksi myos Sai Reella ei niin yleinen TriggerFish (Tosin Marikan kanssa olimme jo nahneet sen edellisella snorklausreissulla).

TriggerFish on yksi niista harvoista vaaraa aihettavista riutan otuksista Koh Taolla varsinkin kutuaikaan. Sai Reella niita ei paljon ole, mutta muualla Taolla runsaasti. Isohko kala saattaa hyokata liian lahelle tulevan sukeltajan kimppuun suurella voimalla aiheuttaen jopa tajunnan menetyksen. Tahan asti nakemamme yksilot ovat tosin uineet pois pain melko nopeasti. Vaikuttavan nakoinen kala. Muita vaarallisia otuksia Taolla ovat variaan muuttava lahes uintikyvyton, mutta erittain myrkyllinen Skorpionikala, merikaarme, seka tietyt kipeasti polttavat korallit. Koralleista Anemone Fishin kotikoralli vaaleanpunaisine polttiaislonkeroineen on se jota eniten pitaa valttaa koskemasta. Tama otus on muuten kanssa nahty. Toki koralleja pitaa aina valttaa koskemasta, jottei vahingossa riko kymmenien vuosien kasvua. Haita alueella on myoskin syvemmalla, mutta Taolla ei ole ikina dokumentoitu yhtaan hai hyokkaysta, joten niista ei liene vaaraa.

Muita snorklatessa nakemiamme mielenkiintoisia tunnistettuja otuksia ovat mm. koloissa piileskeleva keltapilkkuinen mureena, joka erittain tarkkana seurasi uteliaita puolentoista metrin paahan tulevia sukeltajia vartalo puoliksi ulkona korallin alta. Taon vesilla yleinen Bluespotted Ray (sinipilkkuinen rausku) on myos spotattu. Lisaksi lukematon maara otuksia, joiden nimi ei nyt tule mieleen.


Meren alle emme ole digikameraamme vieneet, joten kaloista ei nyt ole kuvia (loytyy kylla netista runsaasti). Ylla kuva auringonlaskun jalkeen rantaravintolasta, jossa sukelluksen jalkeen vietimme porukalla aikaa (alkaa olemaan kantapaikka, kun on ihan sukelluskeskuksen vieressa)

Huomenna edessa loppukoe seka kolme sukellusta. Pitanee lahtea viela tekemaan vahan harjoituksia.

Hyvaa yota!


Ylla mukava unikuva, jonka otin pimeassa koirista jotka eilen illalla bungalovin pihalla telmivat. Kuvassa emo pensaan takana ja pentu utusena hahmona vierella.