tiistai 13. helmikuuta 2007

Koh Tao

Viime perjantaina vaihdoimme saarta rennolta bilesaari Phanganilta sukeltajien Koh Taolle. Sukeltajille saari sopiikin selvasti paremmin, silla nakyvyys vedessa oli heti satamaan tultaessa huomattavasti parempi, kuin Phanganilla missaan rannassa. Sukelluskouluttaja puhui tanaan n. 25 m nakyvyydesta, mika on alueella hyva nakyvyys.


Kuvassa nakyma Koh Taon etelapuolella olevalle Thian Og Baylle, joka myos Shark Bayn nimella kulkee. Kuva otettiin New Heaven resortista, jossa poikkesimme pirtelolle snorklauksen lomassa.

Veden sameuteen Phanganilla saimme muuten lisaselvitysta voimakkaiden tuulien lisaksi. Taydenkuun aikaan vuorovesi on voimakkaampi, joten pohjasta irtoaa enemman ainesta veteen. Ilmeisesti myos korallit lisaantyvat taydenkuun aikaan lisaantyneen valon maaran ohjaamina. Phanganillahan vietimme taydenkuun juhlaa toissa perjantaina, joten eipa ihme jos vesi oli hiukan sakeaa sen jalkeen kuunvaiheen ja kovien tuulien yhteisvaikutuksen vuoksi. Vedessa oli myoskin ajoittain paljon jotain pienia polttiaissoluilla varustettuja otuksia, olisivatkohan olleet hyvin pienia meduusoja

Taolla otimme yhteyden suomalaiseen Koh Tao Diversiin, jossa Padi Open Water kurssi jarjestyy suomeksi. Eilen ja tanaan oli teoriaopetusta, huomenna paastaan kaytantoon. Suomalainen sukellusfirma houkuttelee nakojaan suomalaisia kuin hunaja karpasia, eli lahiseudulla suomalaisten keskimaarainen tiheys populaatiossa on parhaimmillaan (viereisen ravintolan terassilla) n. 100 %. Kurssi on taalla jonkin verran kalliimpi(n. 10500 B) kuin muissa keskuksissa( halvimmillaan n. 9000 B, johon kuului myos asuminen). Paatimme kuitenkin etta suomenkielella hommasta saa enemman irti. Ohjaajat vaikuttavat ainakin huomattavasti mukavammilta ja vahintaan yhta patevilta kuin henkilokunta esim Crystal Diverssilla, jossa myoskin poikkesimme ensin virheellisen informaation johdattamina.Taalla on nykyisin joillakin sukellusfirmoilla tullut tavaksi markkinoida paikkoja virheellisella informaatiolla, eli esim ko yrityksen myyntimiehet vaittavat sielta loytyvan suomenkielista koulutusta, mika ei pida paikkaansa. Talla hetkella ainoat Taon suomenkieliset Divemasterit ovat Koh Tao Diversilla.

Ruokatarjontaa

Ruoka taalla on loistavaa, kuten muuallakin Thaimaassa, mutta tassa muutamia erikoisempia:

Toissa paivana tutustuimme takalaiseen kalatarjontaan. Okei, toki kalaa on paljon syoty, mutta aina muun ruoan seassa, esim keitossa tai leivan valissa. Nyt otimme kokonaisena paistettua (foliossa grillattu) annoksessa selvasti erillisena tarjoiltua kalaa. Uusi otus jota maistoimme oli Barracudaa, joka on isohko n. metrin mittainen lampimien vesien petokala. Liha oli valkoista ja kiinteaa, oivallista raaka-ainetta ruuan valmistukseen. Kuitenkin barbeque annoksesta jai maku, etta parempaakin olisi voinut olla, eli paremmalla maustamisella ym kasittelylla olisi lopputulos ollut hyva. Olen samaa kuullut muutenkin, eli thaiden kalan valmistusresepteissa lienee parantamisen varaa. Lisaksi hinta kalalla on taalla kohtuu suuri, joten hinta laatusuhde ei kokonaisella tai muuten erikseen annokseen laitetulla palalla ole kovin hyva. Suosittelenkin kalaa suotavaksi taalla keitoissa tai muissa ruoissa annoksen seassa, jolloin thait osaavat kylla saada maut hyvin esiin.


Tanaan maistoimme myos Chiang Maista (Pohjois Thaimaassa) tuotuja herkkuja, eli jonkinlaisia toukkia. N. 4 cm pitkat ja 5 mm paksut vaaleat toukat oli ilmeisesti kiehautettu oljyssa pinnalta hiukan rapeiksi, mutta silti sisus oli herkullisen pehmeaa. Otukset kuulemma elavat syovat bambua ja maistuvat syotavan hyvilta.

Kotielaimia


Meilla on taalla paljon kotielaimia, bungalovissa asuu seinilla ja katossa 4 gekkoa(laitan kuvan myohemmin, kunhan saan hyvan otettua) seka lisaksi kuvan otuksia bungalovimme alla 12 kpl seka kolme emokoiraa. Koirat eivat varmaan itsekaan tieda mika pentu kenellekin kuuluu. Pentueita on kuitenkin kolme eri-ikaista valilta 3 vko - 8vko. Tanaan kuulimme, etta koirat eivat kuulukaan paikan omistajalle, vaan itseasiassa isanta yrittaa parhaansa hatistaakseen koiralauman pois tontiltaan, mika kylla on varsin ymmarrettavaa. Saattaa kuitenkin olla vaikeaa, varsinkin kun laheisessa mokissa asuvat saksalaiset ovat ruokkineet pentuja jo parin viikon ajan saannollisesti. Ja onhan mekin niita aika paljon rapsuteltu.

Nyt nukkumaan, huomenna alkaa sukelluskurssin kaytannon harjoitteet klo 10 aamulla.

Ei kommentteja: