maanantai 16. huhtikuuta 2007

Songkran juhlat Hat Yaissa


Vietimme Hat Yaissa vuoden vaihtumista jo toisen kerran tana vuonna, ja kaikkiaan siis kolmannen kerran kun oma vuoden vaihtumisemme lasketaan mukaan. Aiemmin Hat Yaissa juhlimme helmikuun 18 paiva kiinalaisen kalenterivuoden vaihtumista koiran vuodesta sian vuoteen 4704. Tapahtuma oli hillitty ja erittain lamminhenkinen mutta silti hauska.


Thaiden vuoden vaihtuminen on taysin eriluontoinen tapahtuma. Hat Yaissa kadut olivat taynna lapimarkia ihmisia vesitykkien ja puuteripurkkien kanssa valmiina iloisesti kastelemaan tai sotkemaan puuterilla kenet tahansa vastaantulijan. Kuulostaa erittain hauskalta, miljoona ihmista kaduilla juhlimassa uutta vuotta.


Tiukka ilme, ja valmiina vesisotaan. Ei voi ottaa kovin vakavasti.


Lapimaraksi kasteltu farangi.

Hauskaahan homma olikin hetken aikaa ja varsinkin sivukaduilla, joissa lasten kanssa oli mukava temuta. Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin ottaa paahan, kun ainoana lansimaalaisena ei muutamaa metria paassyt etenemaan ilman kylmaa mahdollisesti jaita sisaltavaa vesisuihkua tai puuterijauheen lisaysta kasvoille tai vaatteisiin. Siina vaiheessa kun Marika katosi vakijoukkoon, joka ampui iloisesti ainoaa lansimaalaista joka puolelta nauraen ja kasista kiinni pitaen alkoi huumorin taju loppua. Yrittipa joku vitsiniekka nostaa hanet jaavetta sisaltavaan sankoonkin porukan vain nauraessa. Eli rajansa hauskanpidollakin. Mitaan asioita ei Songkranin aikaan kannata yrittaa hoitaa, ja juhliminen kestaa kaupungeissa joillakin useita paivia alkoholin antaessa voimia.

Onneksi olimme kuitenkin Hat Yaissa emmeka Bankokissa, jossa puhtaan kraanaveden sijasta kaytettiin haisevaa jokivetta ihmisten kasteluun (viemarit laskevat monesti suoraan jokeen). Mikali 'siina ittessaan' kylpeminen on jonkun mielesta hauskaa, kannattaa menna Bangkokiin seuraavana Songkranina 13.4.2008. Ystavallisia ja iloisia ihmiset kylla ovat juhlan aikaan, pyysivat tanssimaan, ja tarjosivat oluttakin. Jarki vain on jaanyt matkasta pahemman kerran.

Vuoden 2003 virallinen tilasto Bangkok Postin mukaan oli 594 vainajaa ja 39725 liikenteessä loukkaantunutta. Käynnissä oli tuolloin jonkinlainen "turvallisesti liikenteessä" kampanja, jonka tavoitteeksi oli asetettu "vain" 480 liikenteen uhria songkranin aikana. Todellinen luku lienee moninverroin suurempi. (Lainaus Pallontallaajista).

Alunperin juhla on alkanut siita etta munkkeja, buddhapatsaita ja vanhempia ihmisia on kasteltu pyhalla vedella toivottaen hyvaa onnea uudelle vuodelle. Jossain vaiheessa mopo kuitenkin lahti lapasesta.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Mahtavaa näytti olevan-voisi itsestä tuntua vesisuihkut tai muut yllätykset epämiellyttäviltä.Olisi ollut varmaan upeaa Marikalla kokeilla kylmävesi saavia?Vitsi!!Kukapa sellaista haluaa!!Kuvat ihania katsella,uhkarohkeita olette olleet.Nautintoa lisää!tv.Arja