sunnuntai 15. huhtikuuta 2007

Fadhilin luona


Kuala Lumpurista otimme aamubussin kohti Butterworthia Pohjois-Malesiassa. Butterworthista kyselimme pari kuukautta aiemmin tapaamamme Fadhilin kuulumisia, koskapa oli tullut luvattua jotta siellakin poikkeamme ennen Malesiasta lahtoa. Fadhilille sopi hyvin kaynti Pengkalan Hulussa, joten otimme aterian jalkeen bussin kohti Balingia, josta Fadhil meidat lupasi hakea. Majoituimme Fadhilin kotiin, jossa 7 kukkoa pitivat meita taas aamuyosta hyvin hereilla.


Marika innostui piirtamaan vesivareilla Intanin, Fadhilin nuorimman lapsen kanssa parina iltana.


Fadhililla on kaikkiaan nelja lasta, joista nuorimmat Intan ja Muhammad lahtivat kanssamme Vihreille kukkuloille (Bukit Hijau, jos oikein Malesiaksi sain kaannettya). Todella hieno puistomainen alue, jonka sydamesta loytyi upea vesiputous. Putouksen alla oli pakko kayda uimassa lasten kanssa. Yritin jonkin matkaa kiivetakin putousta, mutta kivet olivat vaarallisen niljakkaita.


Fadhil lahti opastamaan ryhmaa aiemmin kaymaamme luolaan, jonne paasimme siivella mukaan uudestaan. Talla kertaa lahdimme pidempaa haaraa etenemaan. Scorpionit, hamahakit ynna muut viime kerrasta tutut otukset olivat seuranamme nytkin, ja muutenkin luolan kostea ilmapiiri on vallan houkutteleva.


Paikoitellen piti ryomia vedessa toistakymmenta metria matalien paikkojen ohi. Tasta seuraava paikka oli kuitenkin niin matala, etta Fadhil paatti jattaa menematta talla kertaa. Syyna olivat sateet, jotka alkoivat nostaa luolan veden pintaa ja virtausta. Osa naista onkaloista tayttyy ajoittain kokonaan, mista kertoivat myos roskat usean metrin korkeudella luolassa. Virtaus kavikin melko kovaksi ennen kuin luolasta pois paasimme. Vesi naytti meille myos uusia onkaloita luolan katossa paikoitellen, kun vesiputouksia syntyi sinne tanne luolassa.


Pengkalan Hulu sijaitsee Thaimaan rajan lahella, joten rajaa vedettaessa Malesian puolelle on jaanyt pieni thai yhteiso. Thait viettivat 11. 4 - 13.4 Songkran-juhlaa eli budhalaista vuoden vaihtumista. 11.4 iltana kavimme rajalla olevassa kylassa katsomassa juhlimista. Paikalle oli kutsuttu pateva tanssi ja lauluryhma Songkhlasta, Thaimaan puolelta. Ainoina lansimaalaisina saimme positiivista huomiota, ja pian istuimmekin jo kylan paamiehen kanssa samassa poydassa kahvia juomassa. Vaikka kuinka sanoimme, etta juomme vain kahvit, koska Fadhilin kanssa olimme sopineet menevamme viela syomaan, eteemme tuotiin annos 'Valboa', eli villisikaa. Eipa siina auttanut kuin syoda sika pois, ja myonnettava oli, etta erinomaisen hyvaahan tuo oli.


Sika oli niin raskasta ruokaa, etta Marika paatti kaantya Islamin uskoon, ne kun eivat sikaa syo ja koraanikin oli jo Kuala Lumpurista ostettu.


Ei vaan, huivi ja pitkat hihat kuitenkin olivat pakolliset sisalla moskeijassa vierailtaessa.


Moskeijan nimi oli Masjid Ubudiah ja se sijaitsi Perakin paakaupungissa Kuala Kangsarissa. Naimme myoskin sulttaanin palatsin, joka oli arvoisensa paikka. Tata moskeijaa vaittavat Aasian kauneimmaksi. Upeahan se on, mutta mielestamme Kota Kinabalun moskeija vesipihoineen on kylla kauniinpi. Lienee makuasia.


Lahtiessamme kohti Thaimaata koko Fadhilin perhe tuli hyvastelemaan Balingin asemalle.

Otimme bussin Butterworthiin, jossa paljastui, etta Hat Yaihin menee vain yksi bussi aamulla yhdeksalta. kun viela ykkosmyrsky iski paalle, paatimme ottaa taksin Hat Yaihin asti 160 RM hinnalla, eli karkeasti 35 euroa, koska muita lahtijoita ei nakynyt. Mukavahan tuo oli privaattikyydilla maasta lahtea, on myonnettava.






1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Upeaa oli tutustua Fadihilin perheeseen(näkee maailmaa toiseltakin kantilta)Ystävällisiltä vaikuttavat kuvassa. Ihana luonto näkyy kaikkialla kuvissa.