perjantai 20. huhtikuuta 2007

Aurinkoinen Phi Phi


Krabin aurinkorantoja hallitsevat alueelle tyypilliset jyrkat kallioseinamat ja pitkat hiekkarannat. Pitkat rannat olivat 'ihan kivoja', mutta kalliomuodostelmia lukuunottamatta ei jaksanut juuri sykahdyttaa enaa. Niemen karjessa sijaitseva Rayley Beach ja pari muuta laheista poukamaa muodostavat poikkeuksen ja nousevat kylla ainakin veneesta tarkasteltuna melko korkealle Thaimaan lomakohteita miettiessa. Nykyisin pakettimatkailijat ovat valloittaneet myos aiemmin edullisen Raileyn, ja kiipeilijat seka muut reppureissaajat viihtyvat paremmin Ton Sain poukamassa, joka nayttikin erittain idylliselta. Mahtavat Rayleyn kalliot ovat kiipeilijoiden ykkoskohteita Thaimaassa, eivatka suotta. Yhden yon nukuttuamme aurinkorannoilla suuntasimme kohti laheista Phi Phin saarta.


Rayleyn niemenkarjessa sijaitseva pylvas. Korkeutta on paha menna arvioimaan, mutta heitetaan nyt tuommoinen sadasta kahteensataan metrin haarukka.


Toinen hauska kalliomuodostelma matkalla Phi Phille.


Myos Phi Philla riittaa kalliomuodostelmia kuvan pylvas lienee myos yli sadan metrin. Majoituimme pylvaan alapuolella olevaan romanttiseen bambumajakylaan, josta rannalla sijaitsevasta alkeellisesta, mutta viihtyisasta majasta on ollut mukava pulahtaa aamu-uinnille erittain lampimaan Andamaanimereen.


Meri pakenee laskuvedella yllattavan voimakkaasti paljastaen ruskeita kovia koralleja seka muuta vuorovesivyohykkeen elamaa. Tutkiskelimme laskuvedella mita kaikkea vyohykkeelta loytyy.


Taustalla bambykylamme korallikavelyn aikana. Paikalliset kerailivat simpukoita syotavaksi korallien valista meidan keskittyessa kuvailuun ja ihmettelyyn.


Muutama apina ihmetteli myos maailman menoa kylan laheisessa puussa syoden sielta jonkinmoisia pahkinoita. Eivat olleet kovin ujoja otuksia. Thainaisen kavellessa ruokakassin kanssa ohitse apinat yrittivat jaolle, mutta luovuttivat saadessaan korallinpalasen peraansa.


Simpukoita korallien valissa. Ruoaksi keratyt olivat pienempia eivatka ollenkaan nain kauniin nakoisia.




Pieni meduusa liikuskeli virtausten mukana.


Omituisia karvaisia rapuja nakyi laskuveden paljastamalla pohjalla silloin talloin.


Voimakasta laskuvetta katsellessa tuli vakisinkin mieleen muutaman vuoden takainen tsunami, joka iski tannekin taydella voimallaan. Suurin aalto tuli kuvan suunnasta 8 metrin korkuisena yhtyen vastakkaisesta suunnasta tulevaan aaltoon, jolloin muodostui hetkellisesti jopa 15 metrin korkuinen myllakka. Phi Phin kyla sijaitsi kapealla kannaksella jonka yli aallot pyyhkivat siten molemmista suunnista. Aaltojen poistuttua kylasta ei ollut mitaan jaljella ja yli puolet saarella olleista ihmisista menehtyi. Myos rannat olivat muuttaneet taysin luonnettaan eika paikkaa kuulemma samaksi tunnista vielakaan.

Tuhon jaljet ovat edelleen selvasti nahtavissa, katkenneita puita ja tuhoutuneita rakennusten jaanteita seka 'tyhjia paikkoja', joissa selvasti pitaisi olla jotakin on kaikkialla. Kylaa jalleenrakennetaan kuitenkin kiivaasti uudestaan. Toisella puolen saarta oleva lomakyla alue on ei karsinyt kovinkaan pahasti korkeamman sijaintinsa ansiosta, ja se nayttaakin erittain viihtyisalta. Pienella saarella onkin selvasti erottuvia eriluontoisia alueita. Sataman oikealla puolen on edella mainittu kaunis, mutta hinnakkaampi lomakyla ja keskella taysin tuhoutunut, mutta nyt osin uudelleen rakennettu pieni kaupunki kauppoineen ja baareineen. Me majoituimme satamasta vasemman puoleiselle rannalle, joka muistuttaa trooppista paratiisisaarta bambumajoineen ja autioine hiekkarantoineen. Taallakin tosin ei tarvitse katsoa kuin jalkoihinsa, niin nakee todisteita tuhosta. Maa on taynna pienta rakennuksista peraisin olevaa esinetta hiekkarannan kuitenkin ollessa kaunista vaaleaa hiekkaa.


Auringonlasku Phi Philla.


Seuraavana paivana teimme snorklausretken laheisille saarille. Phi Phi Leylla oli mahtavan jylhien kallioiden ymparoimia poukamia. Maisemat olivat ehdottomasti hienoimpia Thaimaassa. Ikava kylla sukelluksesta ei voi sanoa samaa. Ehka olemme jo vahan pilalle hemmoteltuja, mutta koralleista tai kaloista puhuttaessa naita vesia ei voi verratakaan esim. Perhentianin, Taon tai Sempornan seudun vesiin. Nakyvyys kuitenkin oli kohtuullisen hyva, noin 12 metria. Viimeinen snorkkelointipaikka kuitenkin muodosti miellyttavan yllatyksen, paasaaren rannassa oleva shark point tarjosi useita riuttahaita, kauniita koralleja, seka monia uusia kalalajeja. Sai uutta puhtia taalla vedessa puljaamiseen. Erittain kaunis oli myoskin Phi Phi Leylla nakemamme varikas mustekalaparvi.


Maisemakuva Leylta. Snorklausreissulla tutustuimme myoskin saksalaistyttoihin, Mareikaan ja Susaniin. Tytot olivat kiertaneet maailmaa kolme kuukautta kuten mekin, ja kotiinpaluu alkoi valkkya mielissa. Oli mukava vertailla kokemuksia. seka antaa vinkkeja Koh Taosta ja Phanganista jonne tytot seuraavaksi olivat matkalla.


Saarilla olo on leppoisaa puuhaa, mikali niin haluaa. Iltaa on mukava istua tahtia katsellen, lempean tuulen pyyhkiessa kasvoja.